Nagy Nikolett

Nagy Nikolett vagyok, okleveles pszichológus.

Munkám során a gyermekkorból eredeztethető sémákkal foglalkozom. Minden ember rendelkezik adaptív (pozitív üzenetű, alkalmazkodást segítő) és maladaptív (alkalmazkodást nem segítő) sémákkal. A maladaptív sémák akkor alakulnak ki, ha az 5 alapvető érzelmi szükségletünk (biztonságos kötődés-kapcsolat; autonómia, kompentencia, énazonosság érzése; jogos igények és érzések kifejezése; spontaneitás és játék; reális keretek és önkontroll) közül egy vagy több nincs vagy nem volt megfelelően kielégítve. A sémához tartozó hiedelmek, érzések és emlékek, mint egy szemüveg, meghatározzák, hogyan értelmezzük a világot, másokat és önmagunkat is, így ebben az elméleti keretben vizsgáljuk meg a jelen problémáit is.

Az egyéni konzultációk során először feltárjuk ezeket a korlátozó hiedelmeket, maladaptív sémákat. Megvizsgáljuk, hogy a nehézségekkel hogyan lehet adaptívan megküzdeni és felismerni, ha a jelenlegi élethelyzet problémáját a múlt fájdalmas élményei színezik át.

A közös munkában megkérdőjelezzük a korlátozó sémákat és megértjük hogyan alakultak ki és hogyan alakíthatjuk át azokat adaptívvá.

Ez a belső munka és egészséges felnőtt részünk erősítése teszi lehetővé érzelmi szükségleteink és vágyaink kielégítésének hatékonyabb formáját és utat nyit egy szabadabb, önazonosabb élet felé.

Pszichológusi diplomámat az ELTE Fejlődés és Klinikai Gyermekpszichológia szakirányon szereztem. Jelenleg az autogén tréning képzést végzem a Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesületben, sémakonzultáns képzést a Magyar Viselkedés-, Kognitív és Sématerápiás Egyesületnél, valamint család és párterapeuta képzést a Magyar Családterápiás Egyesületnél.